Saturday 19 June 2010

För att ta beslut om kärnkraft, krävs hjärnkraft






Hej svej i blogosfären!

Som ni säkert läst, så kom jag hem från Turkiet härom dagen. På flyget skummade jag igenom DN (Dagens Nyheter); där läste jag en insändare som handlade om hur vi inte skulle bygga kärnkrftverk för att tjernobyl olyckan påverkade Norrlänningarna negativt. Bland annat kunde de inte plocka bär & svamp under ett antal år efter olyckan. De kunde heller inte jaga eller ha sina djur ute under en tid efter olyckan. Skribenten tjöt högt om att myndigheterna sagt att avfall endast skulle kunna sprida sig 3 kilometer runt kraftverket. - Kan undra när och var hon hört den informationen. En annan sak man kan undra är hurpass mycket hon läst på om olyckan innan hon började klaga.

Olyckan skedde under ett experiment; i vilket man skulle testa huruvida man kunde producera elektricitet även om den externa el-försörjningen var bruten. För att testa detta var man tvungen att koppla ur vissa säkerhetssystem och man körde reaktorn på väldigt lågt varv. Eftersom reaktorn inte producerade så mycket el när den körde på lågvarv blev det brist på el i nätet och de fick order om att avbryta experimentet och återgå till normal produktion. Då effekten höjdes på detta plötsliga sätt, fanns inte vissa isotoper i reaktorn; vissa Gift-isotoper. Detta gjorde att effekten höjdes ytterligare, och den här gången mycket kraftigt; vilket gjorde att kylvattnet avdunstade; vilket i sin tur gjorde att effekten ökade tills dess att reaktorn hotade att explodera (vilket vi vet, senare skulle ske). Denna höga effekt triggade säkerhets systemet (som återinsatts) och styrstavarna som också var gjorda av grafit (precis som Moderatorn (förklaras nedan)) insattes. Att stavarna var tillverkade av grafit gjorde att effekten ökade något innan den började minska. Denna blygsamma ökning blev för mycket för reaktorn, en ångexplotion slet hål i den och syre vällde in. Grafiten tog fyr och en grafit-brand är oerhört svår att släcka. Det var denna grafit brand (som höll på i dagar; vilka Sovjetunionen tillbringade med att försöka dölja vad de gjort för resten av världen) var det som gjorde att det radioaktiva avfallet spreds så långt som till Sverige.

Det finns ett antal anledningar till varför det inte är troligt att detta skulle kunna ske i Sverige;

- Först och främst reaktorn; designen på reaktorn i Tjernobyl var mer eller mindre antik och farlig. Den använde Grafit som moderator; (det ämne som håller rätt hastighet hos neotronerna i reaktorn) hela insidan av reaktorn var klädd i grafit. Grafiten har egenskapen att skapa något som kallas positiv voidkeofficient; det betyder att ju mer vattenånga det finns i reaktorn (DVS. ju varmare det är i reaktorn) destå högre blir effekten; denna sortens reaktor tillverkas inte längre då den är för farlig, dock fanns det en likadan i ignalina, litauen som lyckligtvis lades ned på nyårsafton 23:00 - 2009.
Reaktorn hade även ett allt för tunnt hölje runt sig; vilket trasades sönder av ångexplotionen (inte som vid Harrisburgolyckan där en härdsmälta skedde precis som i tjernobyl men där reaktorn inte exploderade - nästan inga utsläpp över huvud taget följde den olyckan). Det skall även nämnas att Harrisburgolyckan skedde på sjuttiotalet; hur mycket har inte tekniken förbättrats sedan dess?
OBSERVERA ATT; spridningen inte skulle kunna bli så stor som i Tjernobyl olyckan heller; det var nämligen Grafit branden, som höll på i dagar efter explotionen, som gjorde att radioaktivt avfall spreds så långt som hit till Sverige och Grafit används som sagt inte längre i reaktorer.

- En annan anledning till varför detta inte skulle kunna ske i sverige är; att ett experiment som detta inte skulle kunna sättas i verket på ett SVENSKT kärnkraftverk: Med all den byrokrati vi har i Sverige skulle jag bli mycket förvånad om det hundratal stadstjänstemän som arbetar med kraftverken inte håller koll på varendaste liten kaffekopp som går i golvet på de där kärnkraftverken. Alltså skulle någon smart person högst sannolikt slå larn innan idé blev verklighet. ( Notera att; Jag inte kritiserar byrokratin (inte idag i alla fall) - kraftverken MÅSTE kontrolleras.
Det skall även nämnas att sovietunionen antagligen lade mer krut på att försöka göra en "cover up" än på att hindra avfallet från att sprida sig.

Jag är dock ingen "fanboi" av Kärnkraft; visst finns det fortfarande risker med kärnkraft men det finns negativa sidor med alla energikällor (hittils uppfunna) och det handlar om hur man prioriterar och vad man bestämmer sig för. En verkligt negativ sak är; att kärnkraftverk i framtiden kan komma att bli mål för terroristattentat. Det är dock inte otroligt, utan snarare troligt att man i framtiden kan bygga reaktorer som inte penetreras av bomber och granater. Nya och tåligare ämnen (Speciellt keramer) är något vi i framtiden kommer att ha stor nytta av inte bara i vanlig kärnkraft utan först och främst i den nya erans kärnkraft nämligen den sovietiska drömen om Fusionskraft (vätebombens kraft i människans tjänst). <-- För den intresserade kommer detta antagligen att tas upp i senare bloginlägg.

OBSERVERA; Fakta är inhämtad på wikipedia.org ;)

//OSS

No comments:

Post a Comment