Tuesday 8 June 2010

Kaffe, Kaffe Kaffe!


Hej svej i lingonskogen

Kaffe, kaffe kaffe! Jag älskar kaffe! Latte, cappuccino, café au lait, wiener melange - ja ni fattar. Kaffe är helt enkelt "officiellt asgott," som min "fellow blogger" skulle uttrycka sig. Julia heter hon förresten och ni kommer att läsa en del av henne i framtiden ( det är min förhoppning i alla fall).

Emellertid, tillbaks till ämnet, kaffe är inte bara gott, har det visat sig. Det är även nyttigt för en hel massa saker;

1. Kaffe ökar din ämnesomsättning; vilket tekniskt sätt betyder att du kan gå ner i vikt med hjälp av den underbara (och oumbärliga) drycken.

2. Är du en kaffe drickare löper du enligt en ny forskningsstudie 25% mindre risk att utveckla diabetes typ 2 ( även känt som åldersdiabetes). Detta för att det finns så många nyttiga mineraler i kaffet som hjälper till att hålla dig frisk.

3. Du löper även mindre risk att få hjärtsjukdommar (enligt; en.wikipedia.org)

4. En studie från föregående år visade att kaffedrickare löper mindre risk att drabbas av alzheimers skukdom; detta beror på att koffeinet aktiverar de receptorer i hjärnan som är center för korttidsminnet (och vad mer alzheimers sjukdom nu påverkar)

5. En sak som det denna sommar skall forskas på, på KI (Karolinska institutet), är huruvida effekterna gällande alzheimers sjukdom även gäller parkinsons sjukdom. Man har nämligen upptäckt att koffeinet påverkar de receptorerna på ett liknande sätt som det påverkar receptorerna som det är problem med hos alzheimerspatienterna.


Saker som inte är vetenskapligt bevisade men som ändock är av potentiellt värde;

6. Kaffedrickare är oftast positiva, energiska och sociala (Då de fått sin dagliga dos kaffe)

7. Kaffe har en effekt på hjärnan (som även många andra drogor har) som gör att inspirationen flödar; vilket betyder att man blir kreativare. (Omissligt för konstnärer, författare, musiker, skådespelare etcetera.)

Som ni alla kan läsa är kaffe en underbar dryck som vi bör fortsätta dricka; det skall dock tilläggas att allt inte är guld och gröna skogar i kaffets värld: Kaffe är inte bra för miljön; transporter, konstbevattning med mera är inte att skyfflas under mattan, därför har jag utsett tre tips man bör tänka på i sitt kaffe drickande;

1. Tänk på att din kaffebryggare är på minst 700W - detta för att kaffebönorna skall kunna utnyttjas till fullo. Detta spelar roll; jag har pratat med en proffesionell barista och hennes kaffe är inte att leka med.
2. Ännu ett tips från baristan är; Se till att vattnet är superkallt då du häller det i bryggaren; spola antingen minst 2 minuter innan du tar vatten, eller kyl det ca.10min i kylen. Jovisst det tar på miljön att slösa med vatten och el men hör och häpna; genom att följa baristans råd har jag halverat bönförbrukningen! Tidigare hade jag en skopa per kopp (ungefär sisodär) nu kör jag 6 skopor på 10 koppar!(!!)
3. Också tredje och viktigaste tipset; försök begränsa dig till 4 koppar om dagen - Ja, jag vet att det är gott men en expert uttalade sig i radion och sa ungefär; (nerkortat och förenklat men med samma innebörd) "4 koppar om dagen räcker bra, går det över den gränsen stjälper det värre än det hjälper"

Tänk på dessa tre råd så är du snäll mot både magen och miljön ( ni har väl hört alvedon reklamen) "Är man stor måste man vara snäll" och du är ju större än en myra alltså måste du vara snäll och inte förstöra miljön så att den lilla myran dör av uttorkning.




No comments:

Post a Comment